Czym charakteryzują się dobre krzesła do restauracji?
Krzesła i stoły to najważniejsze elementy wyposażenia restauracji. Meble nadają wnętrzu niepowtarzalnego charakteru, wpływają na komfort klientów oraz pełnią funkcję dekoracyjną. Podczas poszukiwań umeblowania lokalu gastronomicznego, należy kierować się trzema żelaznymi zasadami - krzesła do restauracji powinny być:
● funkcjonalne,
● solidnie wykonane,
● łatwe w czyszczeniu.
Głównym zadaniem tych mebli jest zapewnienie wygody, dlatego warto postawić na modele z przyjemnym siedziskiem i dobrze wyprofilowanym oparciem. Krzesła do restauracji są używane przez kilka, a czasem kilkanaście godzin w ciągu doby, dlatego należy wybierać meble wykonane z wytrzymałych i odpornych na uszkodzenia materiałów. Przed zakupem można sprawdzić, jak wybrane tworzywo zachowuje się podczas czyszczenia. Podczas jedzenia nietrudno o poplamienie oparcia lub siedziska - najlepiej wybierać krzesła, które myje się szybko i łatwo.
Jakie krzesła restauracyjne cieszą się największą popularnością?
Aktualnie największym zainteresowaniem restauratorów cieszy się wystrój w stylu loftowym lub minimalistycznym. We wnętrzu królują odcienie szarości, naturalne drewno oraz rośliny z dużymi liśćmi. Ciekawym dopełnieniem modnej aranżacji będą tapicerowane krzesła z drewnianymi nogami. Najlepiej wybrać obicie, które nawiązuje do wystroju pomieszczenia - dobre wrażenie na klientach wywołają na przykład krzesła do restauracji z motywem kwiatowym. W eleganckim lokalu najlepiej sprawdzą się stonowane meble w odcieniach szarości. Właściciele burgerowni lub pizzerii mogą wybrać siedziska kontrastowych kolorach.
Krzesła dopasowane do wymagań klientów
Krzesła do restauracji powinny spełniać wymogi klienta, dlatego przed dokonaniem zakupu należy się zastanowić, kto najczęściej będzie odwiedzał lokal. Młodzi ludzie spoglądają przychylnym okiem na nowoczesne meble. Ich uznanie zdobędą na przykład kolorowe, ażurowe krzesła wykonane z plastiku albo popularne hokery. Starsi klienci preferują niższe, dobrze wyprofilowane siedziska z oparciem. Krzesła do restauracji nie mogą być toporne i trudne do przenoszenia - zbyt duże meble utrudnią pracę obsługi i ograniczą możliwość aranżowania przestrzeni.
Materiał ma znaczenie!
Tapicerowane krzesła do restauracji powinny być trwałe, odporne na zabrudzenia i łatwe w czyszczeniu, dlatego wybór odpowiedniego obicia jest niezwykle ważny. Warto postawić na praktyczny welur lub przyjemny w dotyku velvet. Decydując się na plastikowe krzesła bez obicia, należy zwrócić uwagę na sposób ich wykonania - najlepiej wybierać modele pozbawione wad i niedoróbek, które mogą wpływać na trwałość mebla.