Co dały warsztaty?
- Pani Inessa tchnęła nowy smak, świeżość i orientalne akcenty w naszą tradycyjną domową kuchnię, z której słynie ZAZ. Dzięki tym warsztatom - poprzez współpracę z kimś zupełnie innym - osoby pracujące w kuchni zaczerpnęły prawdziwej energii. Na co dzień spędzamy ze sobą bardzo dużo czasu, praca jest bardzo intensywna – mówi Aleksandra Gallus, zastępca kierownika Zakładu Aktywności Zawodowej przy siedleckiej Caritas. – Jest sens, aby integrować osoby niepełnosprawne, aby też czuły się potrzebne, aby ich samoocena wzrastała. Należy też wspomnieć o ich profesjonalnym rozwoju. Jestem jak najbardziej za tym, aby w Polsce powstawało jak najwięcej takich miejsc jak siedlecki ZAZ – dodała I. Kim.
Zdrowe odżywianie
Zaproszona szefowa kuchni zaproponowała zdrowe zmiany, które można wprowadzić do jadłospisu. - Dziś przygotowaliśmy naturalną przyprawę do zup, sosów i gulaszy. W Polsce jest naprawdę mnóstwo ziół, które można stosować w kuchni. Mogą zastępować sól i przyprawy zawierające glutaminian sodu, który jest bardzo szkodliwy i nie zaleca się jego stosowania. Gotowaliśmy sosy, robiliśmy sałatki i na koniec powstały smażone, chrupiące pierożki mojego autorstwa, nadające się na imprezy jako finger-food – opowiedziała I. Kim.
Co to jest ZAZ?
ZAZ jest to przedsiębiorstwo działające na zasadach ekonomii społecznej. W swej działalności łączy cele społeczne i ekonomiczne. Znajdują tam pracę osoby niepełnosprawne. Zakład zajmuje się gastronomią, oferując smaczne posiłki w rozsądnej cenie, świadczy zabiegi leczniczo – rehabilitacyjne i odnowę biologiczną. Więcej informacji dostępne jest na www.zaz-siedlce.pl.
Komentarze