W Wielką Sobotę trzeba poświęcić koszyczek i odstawić go, by poczekał do wielkanocnego śniadania. Wg tradycji nie wolno naruszyć jego zawartości przed końcem Wielkiego Postu.
Na świątecznym stole święconka musi zająć szczególne miejsce, a w czasie wielkanocnego śniadania należy spróbować wszystkich pokarmów z koszyczka, by zapewnić sobie pomyślność i dostatek na kolejny rok.
Reklama

Wielki Tydzień
Święcenie Pokarmów
W Wigilię Wielkanocy, czyli w Wielką Sobotę, tysiące wiernych udaje się koszyczkami do kościołów, by poświęcić pokarmy.
W tradycyjnym koszyczku wielkanocnym znajdują się jajka jako symbol nowego życia, często także kolorowe pisanki, baranek - w zależności od regionu, z ciasta, czekolady lub cukru, który symbolizuje zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa, sól, która ma chronić przed zepsuciem, chleb, wędliny, chrzan, babka wielkanocna lub inne ciasta.
- 18.04.2025 09:48
Reklama
Komentarze