Na czym polega fleksitarianizm?
Fleksitarianizm, zwany także semiwegetarianizmem lub elastycznym wegetarianizmem, polega na ograniczeniu spożywania mięsa i produktów odzwierzęcych na rzecz składników pochodzenia roślinnego. W jadłospisie można znaleźć nabiał, owoce morza i ryby, a od czasu do czasu także mięso, lecz jego podstawę stanowią produkty roślinne. Fleksitarianizm nie określa sztywnych reguł dotyczących tego, ile razy w miesiącu można spożywać mięso. Ogólne założenie mówi, żeby robić to sporadycznie.
Ten model żywieniowy szczególnie podoba się osobom, którym na co dzień udaje się trzymać diety wegetariańskiej, ale które z różnych przyczyn nie chcą lub nie mogą całkowicie wyeliminować ze swojego jadłospisu mięsa. Chociaż termin fleksitarianizm po raz pierwszy został użyty na początku lat 90. ubiegłego wieku, dopiero niedawno zaczął zdobywać coraz większą popularność, gdy wzrosła świadomość na temat zdrowia i negatywnego wpływu produkcji mięsa na środowisko.
Co jeść na diecie fleksitariańskiej?
Zastanawiasz się, co można jeść będąc na diecie fleksitariańskiej? Jak już wspomniano, podstawę tego modelu odżywiania się stanowią składniki roślinne, takie jak:
● warzywa i owoce,
● pełnoziarniste produkty zbożowe,
● orzechy, pestki i nasiona (w tym nasiona roślin strączkowych).
Zdaniem ekspertów każdego dnia należy spożywać minimum 500 gramów warzyw i owoców. Ponieważ dieta fleksitariańska wiąże się ze zmniejszonym spożyciem mięsa, warto częściowo zastąpić je roślinami strączkowymi, zwłaszcza fasolą, soczewicą, soją i grochem. Rośliny te są bogatym źródłem białka i błonnika, a także witamin i składników mineralnych.
Mięso w diecie fleksitariańskiej powinno być świeże i wysokiej jakości. Nie musisz mieć wyrzutów sumienia, gdy okazjonalnie, na przykład podczas wizyty w restauracji, zamówisz danie mięsne. W twoim jadłospisie mogą znaleźć się na przykład burgery - zwłaszcza, jeśli lubisz street food i kuchnię amerykańską. Najlepsze burgery w Lublinie znajdziesz w menu Pasibusa. Do ich przygotowania wykorzystuje się wyłącznie dobrą gatunkowo 100% wołowinę mieloną na miejscu. Mięso jest świeże, soczyste i kruche. Oprócz tego burgery zawierają sporą porcję warzyw, a także ser żółty i aromatyczny sos. Wszystko to, w połączeniu z kameralnym klimatem restauracji Pasibus, gwarantuje wyjątkowe doznania kulinarne.
Jakie korzyści może przynieść dieta fleksitariańska?
Ograniczenie spożywania mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego na rzecz produktów roślinnych może zmniejszyć ryzyko niektórych chorób, w tym otyłości, cukrzycy typu 2 czy schorzeń układu sercowo-naczyniowego. Dieta fleksitariańska może stanowić bogate źródło błonnika pokarmowego, polifenoli, karotenoidów i fitosteroli. Ze względu na to, że ograniczone spożywanie mięsa pozwala na redukcję gazów cieplarnianych i mniejsze zużycie wody, fleksitarianizm przynosi liczne korzyści dla środowiska naturalnego.