Uczestnikami przemarszu będą dzieci i młodzież 11 szkół z Siedlec oraz powiatu siedleckiego. Spotkanie odbędzie się o godz. 11.30 na Skwerze Tadeusza Kościuszki, następnie przemarsz chodnikiem przy ulicy gen. Kazimierza Pułaskiego-Armii Krajowej-Józefa Piłsudskiego na Plac gen. Władysława Sikorskiego.
W drugiej części wydarzenia dzieci i młodzież zaprezentują sposoby na zapobieganie marnowania żywności, udzielą kilku wskazówek jak przechowywać żywność oraz jaki ma to wpływ na środowisko.
Honorowy Patronat nad obchodami „Światowego Dnia Żywności w Siedlcach objął Prezydent miasta Siedlce Wojciech Kudelski.
Według najnowszych danych niemal 35% Polaków przyznaje się, że zdarza im się wyrzucać żywność. Wśród produktów, które najczęściej lądują w koszu, są pieczywo i wędliny. Najczęstszą przyczyną wyrzucania żywności jest przegapienie terminu przydatności do spożycia. To wyniki najnowszego badania „Nie marnuj jedzenia 2017”.
Żywność marnują już dzieci
Zjawisko marnowania żywności dotyczy nie tylko osób dorosłych. Takie zachowania można zaobserwować także u dzieci. W największych ilościach młodzież pozostawiała niezjedzone ziemniaki, a następnie pieczywo, owoce, warzywa, jak wynika tym razem z badań realizowanych na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji (SGGW). Uczniowie ogółem pozostawiają niezjedzone około 25 g produktów dziennie, co w przeliczeniu na rok daje ponad 8 kg zmarnowanej żywności.„Należy podkreślić, że dane dotyczą głównie pozostawianych porcji na talerzu, a nie wszystkich wyrzucanych produktów w domu np. przeterminowanych lub nieświeżych, zatem ilość zmarnowanej żywności przez młodzież mogłaby być znacznie większa – uzupełnia dr inż. Maria Kowalewska, dyrektor ds. edukacji Federacji Polskich Banków Żywności.
Okazuje się, że jedną z przyczyn marnowania jedzenia przez uczniów są zbyt krótkie lub zbyt wczesne przerwy obiadowe w szkole. Jak wynika z raportu Najwyższej Izby Kontroli w 11 z 20 kontrolowanych szkół nie zapewniono 20-minutowej przerwy przeznaczonej na spożycie obiadu przez wszystkich chętnych uczniów. „W szkołach tych obowiązywały 15-minutowe przerwy, a w niektórych również 10-minutowe. Zdarzało się również, że obiady były wydawane już od godziny 9.20” – dodaje Stanisław Dziwisz, doradca ekonomiczny delegatury NIK w Krakowie. Banki Żywności ponawiają apel do dyrektorów szkół, aby wydłużyć przerwę obiadową do 30 minut. Zasadność wydłużenia przerw obiadowych dostrzegają także rodzice uczniów. Ponad 37% ankietowanych rodziców, dla opracowania NIK, wyraziło opinię, że funkcjonująca w szkole przerwa przeznaczona na spożycie obiadu była zbyt krótka.
Banki Żywności celebrują Światowy Dzień Żywności
W Polsce o pełne wykorzystanie produktów spożywczych walczą Banki Żywności. Tworzą system, w którym wszelkie nadwyżki, dzięki hojności darczyńców, mogą być błyskawicznie przekazane osobom najbardziej potrzebującym. Banki Żywności to również sztab ekspertów, którzy o zdrowym odżywianiu, ale i o smacznej kuchni wiedzą wszystko. Z okazji Światowego Dnia Żywności Banki Żywności zorganizują ponad 30 wydarzeń specjalnych w całej Polsce. Będą to happeningi, warsztaty kulinarne lub konferencje. Wydarzenia są organizowane z myślą o dzieciach i młodzieży, aby zmieniać nawyki i zachęcać do ograniczania marnowania żywności oraz odżywiać się prawidłowo. Partnerem strategicznym obchodów jest sieć handlowa Lidl, który od lat wspiera inicjatywy podejmowane na rzecz walki ze zjawiskiem marnowania żywności. Więcej informacji znajduje się na stronie www.bankizywnosci.pl
Komentarze